"Постиженията на Обединените нации са забележителни", заяви Елизабет Втора в обръщение към Общото събрание на ООН, предаде Асошиейтед прес, на която се позова и БТА.

Британската кралица за първи път от 53 години се обърна към представителите на страните членки на ООН от трибуната на Общото събрание.
"За последен път направих изказване тук през 1957 г. Оттогава в света настъпиха много промени, повечето от тях - към по-добро", заяви Елизабет. Това, по думите й, е станало не благодарение на "правителства, резолюции или разпореждания", а на това, че "милиони хора по света искаха тези промени".

Кралицата отбеляза, че и ООН се е променила през последните 60 г.
"През моя живот Обединените нации, създадени от един възвишен стремеж, се превърнаха в реална сила за общото благо", заяви 84-годишната Елизабет Втора. Тя отбеляза, че ООН се е адаптирала към промените и в момента има 26 мироопазващи мисии по света със 120 000 служители и сътрудници, в сравнение само с три мисии по времето на първата й реч.
Според нея новите предизвикателства, срещу които сега е изправена световната организация, са борбата срещу тероризма и климатичните промени.

Британската кралица е държавен глава на 16 страни, членуващи в ООН, и ръководител на Общността на нациите (бившата Британска общност), съставена от 54 от 182-те страни членки на ООН. Общото им население възлиза на над 2 млрд. души, повече от една трета от световното население.

Словото на кралицата съвпадна с почивката в мача Холандия - Уругвай на полуфинала на Мондиал 2010, съобщи Ройтерс. Вместо да се бори за вниманието на многото дипломати запалянковци, десетминутната реч на Елизабет Втора приключи преди двата тима да се върнат на игрището в Кейп Таун за второто полувреме.

Преди да произнесе словото си, Елизабет Втора и съпругът й принц Филип, херцог на Единбург, бяха приети от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и други висши представители на световната организация.

След като напусна централата на ООН, британската кралица посети "Кота нула" - мястото на разрушения при терористичните атентати от 11 септември 2001 г. Световен търговски център, и положи венец на железен пиедестал близо до някогашната Южна кула.