Това твърди депутатът от "Атака" Калина Крумова, инициатор на подготовката на законовите промени, цитирана от БТА. В момента да си наемеш жена, която да ти износи детето, на черно струва между 15 и 25 000 лева, твърди тя.

Измененията в Семейния кодекс и в редица други закони, които се отнасят до сурогатно майчинство в България, са почти готови и се очаква до края на месеца да бъдат внесени в парламента.

"Проблемът е и че много рядко се стига до краен резултат и са опарени много семейства. След като изпълнят всички безумни условия, накрая се оказва и че не получават дете, а са финансово ужилени. Проблемите са доста и именно затова законът би бил добро решение на много от тях", твърди още депутатката.
Тя е категорична, че сурогатното майчинство, освен да е доброволно, трябва да се прави от съпричастност, без финансова облага.

"Няма да има "наем" за утробата
, в договор ще се урежда само кои разноски ще бъдат поети, докато заместващата майка не може да ходи на работа заради бременността", обясни Крумова.

Изрично условие е двойката, на която се налага друга жена да износи детето й, да има граждански брак. Засега няма да се позволява на самотни майки да износват чуждо дете.
Народната представителка смята, че възрастта за ин витро трябва да се вдигне поне до 45 г. и дори до 50 г. Същата горна граница ще бъде определена и за сурогатната майка.

Сурогатно майчинство е възможност една жена да износи чуждо дете. Това не е забранено с изричен текст в България, но и не е разрешено.
Заместващото майчинство е регламентирано със закон в САЩ, Канада, Гърция, Русия, Великобритания, Австралия и Индия. В Япония, Белгия и Финландия няма забрана и се практикува.

Някои юристи смятат, че тази дейност попада под действието на разпоредбата в Наказателния кодекс, че "който с цел имотна облага склонява родител чрез дарение, обещание, заплаха или злоупотреба със служебно положение да изостави свое дете или да даде съгласие за осиновяването му, се наказва с лишаване от свобода до 1 година и глоба до 2000 лв".
Повечето специалисти обаче са на мнение, че този текст не може са се отнесе към сурогатното майчинство, защото не става дума за дете на заместващата майка, която само износва плода, докато генетичните родители са семейството, което "ползва" утробата й.

От друга страна, това влиза в противоречие със Семейния кодекс, тъй като според него майка на детето е тази, която го е родила. Това е и една от промените, които трябва да се направят, за да стане възможно и у нас легално да износиш чуждо дете.