Влакът от София за Варна ще пътува само в петъчни дни, а влакът в обратната посока ще се движи само в неделни дни. По време на пътуването по своя маршрут тези два влака ще спират единствено на гарите Плевен и Горна Оряховица, предаде "Фокус".
От 16 април БДЖ пусна подобен уикенд влак за летния сезон от София до Бургас само с една междинна спирка - в Пловдив.

Бързият влак със задължителна резервация № 2691 („Варна Уикенд”) ще заминава от Централна гара София в 15:15 ч. и ще пристига в морската столица в 21:57 ч. От гара Варна бързият влак със задължителна резервация № 2692 („Варна Уикенд”) ще тръгва в 15:30 ч. и ще пристига в София в 22:10 ч.
Композициите на тези два влака ще бъдат съставени от пет второкласни рециклирани вагона.

Цената на двупосочния билет
по маршрута София – Варна – София с бързите влакове със задължителна резервация („Варна Уикенд”) е 35.60 лв., което е с 30% намаление от редовната тарифа.

В съставите на влаковете ще бъде включен и един вагон тип „бистро”, който разполага със салон за консумация и с бар за обслужване на пътниците.

Два от второкласните вагони от композициите на „Варна Уикенд” ще бъдат въведени за първи път в редовна експлоатация след тяхното рециклиране. Това са безкупейни вагони, всеки от които разполага с 58 седящи места.
Пътническият салон във вагоните е оборудван със салонни маси, до всяка от които има вграден електрически контакт 220 V. Това дава възможност на пътуващите за захранване на преносими компютри и други устройства. Вагоните, както и тоалетните в тях, са пригодени за ползване от лица с намалена подвижност.

Вагоните са оборудвани с автоматична система за блокиране на страничните входни врати след потегляне на влака и по време на път. При спиране на влака блокировката на вратите автоматично се изключва.
Вагоните разполагат с вградени охладителна и отоплителна системи, които работят съответно в режим на охлаждане или режим на отопление.