Очаква се със затопляне на времето вирусът да предизвика втора вълна на епидемия. Това коментира пред БТА  д-р Ангел Кунчев - началник на отдел "Надзор на заразните болести" към Министерството на здравеопазването. 

Втора вълна на т.нар. свински грип е напълно възможна, това е сезонът, в който отминава и сезонния грип, но не можем да прогнозираме с точност кога ще настъпи и с каква интензивност, каза Кунчев. В момента паралелно циркулират и новият грипен вирус, и сезонният грип. По време на първата грипна вълна в края на миналата година са достигнати нива на заболеваемост от 350-400 болни на 10 000 души.
При втората вълна на епидемията едва ли могат да се достигнат тези нива, очакваните стойности са между 190-200 болни на 10 000 души, прогнозира Кунчев.

Регистрираните смъртните случаи у нас, причинени от новия грипен вирус, са повече от 40. Всички починали са млади хора на възраст от 15 до 40 години, както и бременни жени. Това са само вирусологично доказаните случаи на новия грип, но всъщност са починали повече хора, които или не са изследвани или резултата от изследването им е бил отрицателен, уточни Кунчев.

Докато свинският грип засяга по-младите хора, то от сезонния грип най-засегнати са възрастните (над 60-65 години) с хронични заболявания, които развиват усложнения, основно пневмонии. Средно на година от усложнения след прекаран сезонен грип умират 1 500 - 2 000 възрастни хора. Една от основните предпазни мерки е ваксинацията, за която обаче вече е късно. За да се изгради имунитет от организма е необходимо ваксинацията да се направи 20 дни преди настъпване на епидемията, обясни Кунчев. Специалистът препоръча заболяването да не се подценява и да се потърси навреме медицинска помощ.

Трябва да се избягват контакти с болния, който в рамките на седмица трябва да си остане в къщи. За предпазване от заразяване с нов или сезонен грип е особено важно да се спазва добра лична хигиена, посочи експертът.