Експерти в базирания в Стокхолм център казаха, че откакто през април са започнали да наблюдават новия грип, в Европа са били регистрирани 670 смъртни случаи, а заболели има във всички 31 страни от ЕС и Европейската зона за свободна търговия.
Повечето фатални случаи досега са били в Западна Европа, но стават все повече в Централна и Източна Европа. Организацията твърди, че има много голяма честота на подобни на грип заболявания през миналата седмица в Италия, Норвегия и Швеция и висока честота в България, Дания, Германия, Исландия, Ирландия, Люксембург, Полша и Португалия. В останалата част на Европа интензивността е средна.
Ваксинации са започнали в много европейски страни през последните седмици, но имунизационните планове се приемат в различна степен и срещат съпротива от лобисти, принципно неодобряващи ваксините - нещо, което излага на риск общественото здраве и живот, смята Европейското общество за клинична микробиология и инфекциозни заболявания.
"Никой не трябва да отхвърля безопасна и ефективна ваксина, когато си имаме работа с непредвидим вирус, способен да убива деца и млади хора в разцвета на силите им", каза Хавиер Гаро, президент на организацията.
Холандия започна да ваксинира днес близо 830 000 деца срещу свинския грип в една от най-големите имунизационни програми в страната, предаде Асошиейтед прес. Деца на възраст между шест месеца и четири години са получили покани да бъдат ваксинирани. Холандия поръча достатъчно ваксини за цялото население от 16 милиона души. Бременни жени, стари хора и хора с автоимунни заболявания се ваксинират първи.