Русия ще изплаща пенсии и майчински на българи

stat 10:16  |  18 ноември 2009 | Политика / Редактор Десислава Димитрова /  
Властите в Москва ратифицираха договор с България Властите в Москва ратифицираха договор с България
Сн.: EPA/БГНЕС

Съветът на федерацията - горната камара на руския парламент, ратифицира днес руско-българския договор за социалното осигуряване, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Договорът засяга граждани на Русия и България, които живеят постоянно на територията на двете страни, както и членовете на техните семейства. Той ще се  прилага при изплащане на помощи за временна нетрудоспособност и майчинство, за семейства с деца и за погребения.
Предоставянето на пенсии ще се извършва с оглед на застрахователния стаж, придобит на територията на Русия и България с изключение на случаите, когато периодите на този стаж съвпадат по време. Всяка страна ще изчислява размера на пенсиите, съответстващ на застрахователния стаж, придобит на нейна територия, в съответствие със своето законодателство.
"Ако руските и българските граждани са работили и в двете страни, ще получават две пенсии, според отработения стаж във всяка от страните", заяви преди време заместник-министърът на здравеопазването и социалното развитие Юрий Воронин. Помощите за семейства с деца ще се изплащат в съответствие със законодателството на страната, в която живее детето, а еднократната помощ за раждане на дете ще се плаща от страната, чието законодателство е важало за майката в момента на раждането.
Предполага се, че разходите по изпълнение на договора тази година ще са над 76 милиона рубли. По данни на руското министерство на здравеопазването и социалното развитие на територията на България живеят 3103 руски граждани.


Последно в Политика


Учени са засекли необичайни сигнали от дълбокия космос

Учените са засекли необичайни сигнали от дълбокия космос, които може да идват от извънземни, опитващи да известят за себе си, пише в. "Индепендънт".