Съдът е мотивирал промяната в размера на гаранцията с имотното състояние на Мартинов, съобщи в. "24 часа".

На 31 юли спецзвеното "Антикорупция" го обвини за 6 престъпления и му определи голямата гаранция. Той трябваше да ги плати в рамките на 10 дни или да влезе в ареста. Междувременно обаче обжалва размера и сега ще е на свобода срещу двойно по-малка сума.

Мартинов напусна парламента на 27 юли, след като главният прокурор Сотир Цацаров му поиска имунитета заради аферата с изнудване на бизнесмен за 4 тона суджук и други меса, които искал от името на Бойко Борисов.

Обвинение получи и шефката на Агенцията за безопасност на храните в Добрич Розалина Брайкова, която оказала натиск на един от основните свидетели срещу бившия вече депутат.

Първото обвинение срещу него е, че е изнудвал търговеца на месо А.П. за 15 500 лв., за което може да получи от 5 до 15 г. затвор.

Второто е за закана за убийство, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 г.

Третото – е за въпросните 4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско и 60 кг филе "Елена" и телешка пастърма. Мартинов заплашвал бизнесмена с арести и данъчни проверки, които да "смачкат фирмите му", докато не получил деликатесите.

Четвъртото е, че през 2014 г. опитал да помогне на бивш зам.-министър на финансите да избегне съд за катастрофа. Освен това той заплашвал зам.-директора на полицията в Добрич и началника на районното в Балчик, което се наказва с до 6 г. затвор.

Последното обвинение срещу Мартинов е, че през април 2017 г. е опитал да притиска шефа на ВИК - Добрич, да уволни служител, както и да спре назначения и уволнения в дружеството за известно време. Това престъпление също се наказва със затвор до 6 г.

Междувременно авторът на сигнал срещу него се оплаква от натиск срещу него и семейството му. Бизнесменът Кирил Костов твърди, че срещу него са започнали постоянни проверки от държавните институции, отделно е получил и заплахи за живота си.