Това каза председателят на Държавния енергиен регулатор Евгения Харитонова пред Нова телевизия. Цената на въглищата не е регулируема и се определя от министъра на икономиката, обясни Харитонова.

Увеличение на цените се иска и от електроразпределителните дружества, което също ще бъде подложено на анализ, каза тя.
Към момента има намаление на производството на електроенергия от всички възможни източници, поради засиленото производство на ток от ВЕЦ, свързано с времето. Миньорите от Маришкия басейн заплашиха със стачка заради намалената работа, която ги изпрати в принудителен отпуск.

До следващо Народно събрание ДКЕВР не може да намали и зелената добавка, защото тя е записана в закона, подчерта Харитонова. По думите й другият вариант е министърът на икономиката да издаде заповед на Националната електрическа компания да не се начисляват дискутираните цени, но това няма да помогне много, категорична е шефът на ДКЕВР.

"Възможно е със заповед на министъра на икономиката и енергетиката до НЕК и така да се намали цената за пренос на електроенергия с около 6 лв., но след това НЕК ще трябва да си възстанови разходите и в следващия ценови период цената отново ще бъде покачена. От това няма да има никакъв смисъл", поясни Евгения Харитонова.

Според бившия енергиен министър Делян Добрев е възможно свалянето на цената за пренос. От БСП предложиха тя да падне наполовина.

Цената за пренос на електроенергия се определя от ДКЕВР и в нея се включват разходите за поддръжка на тази мрежа. Към нея се добавят и т. нар. кафява и зелена добавка, обясни шефът на ДКЕВР. Кафявата енергия е електричеството от когенерациите на топлофикациите, която НЕК е задължена да изкупува по разпореждане на ЕК, допълни тя.

Във връзка с писмо на Делян Добрев до Дирекцията за национален строителен контрол, в което признава, че системата е неконтролируема и ДНСК отказва разрешителни на 13 фотоволтаични станции, Харитонова обясни, че не знае за такова писмо.
Вчера от БСП обявиха, че през 2012 г. само два дни преди да изтече крайният срок за включване на нови фотоволтаични централи, тогавашният министър Делян Добрев е написал писмо до началника на ДНСК, с което на практика признава, че тотално са загубили контрол върху включването на нови централи и иска спешна проверка на издаването на разрешителните и тяхната законосъобразност. На базата на това писмо ДНСК е отнела разрешителните за ползване на над 130 нови фотоволтаични инсталации за няколко стотин мегавата, твърди той. В момента тези отмени на разрешителните за ползвания падат в съдилищата в цялата страна и в следващите няколко дни, седмици, месеци, тези централи ще бъдат включени в енергийната система и допълнително ще предизвикат хаос, смятат от БСП.

"Не съм информирала какво е започнала прокуратурата и срещу кого. До сега нищо официално не съм получила, министърът също още не е получил информация за започнато разследване срещу хора, които в момента заемат позиции в НЕК и БЕХ", заяви междувременно ресорният вицепремиер, отговарящ за сектор "енергетика" Екатерина Захариева, цитирана от БГНЕС.
Миналата седмица ВКП образува пет наказателни производства за нарушения в енергетиката. Едно от тях е срещу Михаил Андонов като ръководител на НЕК и БЕХ.
"Когато получим от прокуратурата официално писмо или сигнал, че трябва да отстраним някого, тогава министърът на икономиката, енергетиката и туризма ще вземе решение. Ако се налага, ще освободи всеки, който трябва да бъде освободен, така че да не пречи на разследването", коментира тя.

България ще си напише добре домашното и то заедно с европейските експерти, отговори пък президентът Росен Плевнелиев на въпрос за проверките в енергетиката и жалбата на ЧЕЗ в ЕК.
Той припомни, че се очакват проверките на ЕК чрез Главни дирекции "Енергетика" и "Конкурентоспособност".