Висшето военноморско училище (ВВМУ) във Варна е отново в челната петица на най-добрите морски университети в света в класация на международна организация, изготвена през миналата година. Това каза началникът му флотилен адмирал проф. Боян Медникаров пред гостите на тържеството по случай 142-рата годишнина от създаването на учебното заведение, предаде БТА.

Снимка: BulFoto

По думите му ВВМУ е поставено на 4-то място в света. През отминалата година училището е и пресертифицирано от Японското министерство на транспорта за следващите 5 години като институция с високо качество на морското образование.

Снимка: BulFoto

Тази оценка дава възможност на възпитаниците на ВВМУ да плават под японски флаг, без да полагат допълнителни изпити, посочи Медникаров.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Предстои да завърши първият випуск военни лекари, обучавани по съвместната програма на Морското училище, Медицинския университет във Варна и ВМА. По думите на Медникаров в момента абсолвентите карат своите държавни стажове и полагат последните си изпити.

Снимка: BulFoto

Началникът на ВВМУ акцентира и върху придобиването на кораба "Св. св. Кирил и Методий", който извършва първото си плаване към Антарктида. Той изрази убеденост, че мисията ще приключи успешно.

Медникаров допълни още, че предстои довършването на дълбоководен басейн на училището. Освен това то вече разполага с хеликоптер тренажор.

Възпитаниците на ВВМУ бяха поздравени и от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Той подчерта, че освен високото ниво на подготовка, Морското училище възпитава младите хора на родолюбие. И в живота, и във войната побеждава не този, който е най-образован, а който е мотивиран и обича родината си, посочи Михайлов.

Снимка: BulFoto

Той пожела на младите хора воля, целеустременост и знания, за да преодоляват изпитанията по пътя си.

Празника уважиха представители на местната и държавната власт, на академичната общност, морския бизнес, офицери. Сред гостите бе и началникът на ВМА генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Снимка: BulFoto

Морското училище е създадено на 9 януари 1881 година, като за инициатор на формирането му се счита капитан-лейтенант Александър Конкевич, завеждащ флотилията и морската част на Княжество България. В началото то отваря врати в Русе.

Снимка: BulFoto

След 1900 г. е преместено във Варна. През 1949 г. негов патрон става Никола Вапцаров, който е сред възпитаниците му от випуск 1926 г.