Вертолетната авиобаза "Чайка" на Военноморските сили (ВМС) е с нов командир, съобщиха от Адмиралтейството във Варна. Военният ритуал по сдаване и приемане на длъжността "Командир на отделната морска вертолетна авиобаза" се проведе днес. Досегашният командир на авиобазата подполковник Спас Спасов сдаде длъжността на капитан ІІІ ранг Атанас Георгиев.

На церемонията присъстваха командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, началникът на Щаба капитан І ранг Ваньо Мусински, офицери от Командването и Щаба на ВМС, командири на военни формирования от Варненски гарнизон, ветерани и гости, допълва БТА.

За проявен висок професионализъм, за достойно и отговорно изпълнение на функционалните си задължения, във връзка с преминаването му в запаса, подполковник Спас Спасов беше награден от министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Военноморските сили.

В деня преди сдаването на длъжността подполковник Спасов изпълни последния си полет като командир на екипаж на вертолет ,,Panther".

В края на октомври миналата година базата бе домакин на демонстрацията на морската тактическа група за специални операции, която се проведе в рамките на националното учение с международно участие "Бриз 2023".