Постоянната комисия по "Собственост и стопанство" към Общински съвет-Варна отхвърли казуса с акциите на Пловдивския панаир. Предложението бе внесено от съветниците от "Продължаваме Промяната-Демократична България" и касаеше безвъзмездното им прехвърляне на държавата чрез Министерството на икономиката и индустрията, предаде "24 часа".

Искането бе да се отменят решения на преходния Общински съвет и да се даде съгласие за безвъзмездно прехвърляне на държавата на притежаваните от Община Варна акции от капитала на панаира. Повечето членове на комисията не одобриха предложението с мотива, че ще изчакат да приключат съдебните дела, които се водят по казуса.

Със свое решение от 10 декември 2021 г Общинският съвет във Варна отмени връщането на своите акции от "Международен панаир Пловдив" АД и допълни, че дава съгласие общината да стане акционер в "Пълдин Туринвест" АД с над 16 млн. лв акции с право на глас.

Общинският съветник от групата на "Продължаваме Промяната - Демократична България" Мария Димитрова разкри в зала "Пленарна" какви са загубите, които търпи Община Варна.

"Всички знаем, че кмета Иван Портних не е изпълнил решението на Общински съвет, поради което впоследствие мнозинството на ГЕРБ в ОбС отменя това свое решение и приема Община Варна да стане акционер в "Пълдин Туринвест" АД. Цифрите са много показателни каквото и да кажем тук. При приемане на решението да не върне акциите и да отмени това свое решение по никакъв начин икономически необосновано и неизгодно е Община Варна да апортира акциите си във въпросното дружество. Общо загубите към 2021 г. са близо 90 хил. лв."

Преди седмица кметът Благомир Коцев коментира казуса при посещението на министъра на икономиката Богдан Богданов.

"Има съдебен процес между държавата и община Варна, но нашето мнение е, че тези акции трябва да се върнат в държавата, защото панаира в лицето на държавата трябва да бъде запазено като национално богатство. Ние няма да участваме в една скрита приватизация", заяви тогава Коцев.

В момента ние не очакваме крайно решение от община Варна за връщането на акциите на Пловдивския панаир, защото имаме съдебен процес, за нас е важна моралната декларация, която би могла да бъде направена", каза министър Богданов при срещата си с кмета на Варна в петък.