Общинският съвет на Варна одобри поставянето на скулптурен ансамбъл "Последният мостик на Стария капитан" на Морската гара в града. Проектът е преминал през всички необходими процедури и след одобрението му от Общинския съвет предстои неговото окончателно съгласуване с Министерството на културата.

Инициатор за поставянето на пластиката е капитан Борислав Арнаудов. В организационния комитет по изграждането влизат още неговият син - капитан Добромир Арнаудов, и капитан Росен Лодозов. Пластиката е дело на художника Венцислав Марков от Варна. Ансамбълът включва метална пейка, на която е седнал старият капитан, вперил поглед към пристанищния фар. Скулптурата ще е излята изцяло от бронз и в седнало положение ще бъде с височина около 1.60 метра. Старият капитан ще бъде с българска капитанска униформа и с нагръдните знаци на своята длъжност. В двете си ръце ще държи бинокъл.

Арнаудов избира пластиката да бъде поставена на Морска гара, за да допълни ансамбъла на буквите от обемния надпис "Варна" и котвата на площада.

Морската ни столица заслужава своя символ. Корабоплаването и свързаните с него морски кадри са неделима част от визитката на нашия град и са важна част от родната ни икономика, аргументират се инициаторите.

Идеята е от повече от седем години, като през последните четири по нея се работи усилено. Проектът е преминал одобрение от главния архитект на Варна, от Министерството на транспорта, Изпълнителна агенция "Морска администрация" и становище от дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Документите към проекта са внесени в Министерството на културата, където ще бъдат разгледани от експертна комисия към Националния институт за недвижимо културно наследство.