Изтече едномесечният гратисен период за Синята зона във Варна. От днес всички паркиращи на обозначените места в идеалния център на ще заплащат такса за престоя си. Цената е 1 лeв на час, a работното време на зоната е всеки делничен ден от 9 ч. до 19 ч.

През почивните и празничните дни паркирането е безплатно. На всички нарушители, паркирали, но не платили такса ще бъдат поставени скоби, предупреждават от Община Варна.

Неправилно паркиралите пък ще бъдат санкционирани с глоби - фиш от 20 до 50 лева, 200 лева струва спирането на място за хора с увреждания. В зоната за платено паркиране на Варна са обособени общо 2603 паркоместа. Осигурени са и 106 фиксирани и обозначени места за преференциално паркиране на автомобили, превозващи хора с трайни увреждания, без заплащане до 3 часа.

Важно е да се знае, че паркирането в Синята зона е разрешено до 3 часа. При достигане на максималния период, системата няма да приема и таксува опити за последващи заплащания и клиентът трябва да премести своя автомобил извън обхвата на зоната, съобщи "Булфото".

Нов тричасов престой може да започне след като изминат 30 минути от изтичане на предходния. Заплащането може да се извърши чрез SMS или в брой - в търговски обекти в центъра, които са отбелязани със специален стикер.