Шест нови електробуса вече возят пътници по варненските улици. Те се движат от няколко дни по две от линиите на Градския транспорт - 148 и 209. Превозните средства се зареждат на две бързи временни зарядни станции, които се намират на обръщачите на "Почивка" и в кв. "Владислав Варненчик", съобщи директорът на "Градски транспорт"-Варна Николай Антонов пред БНР.

Ве още се чакат устройствата, необходими за тръгването на останалите електробуси. Става въпрос за 60 нови електробуса на стойност над 85 млн. лв. 40 от тях са тип соло, а 20 са съчленени.

Без тях няма как да се изгради цялата мрежа.

"Това е временно, докато не пристигнат КРУ-тата", каза Антонов.

КРУ или "Комплексно разпределителни устройства" са последните елементи, които се чакат от световния производител "Siemens".

"В момента ще изградим временно захранване от други трафопостове. Няма как всички да ги пуснем в експлоатация. Всичко ще стане поетапно. Няма възможност на всичките наведнъж да се преместят билетните системи. Поетапно ги преместваме от старите на новите", каза още той.

Автобусите се зареждат до 6 часа на бавна зарядна станция. С бърза зарядна станция са необходими 30 минути за зареждане на 50% от капацитета на батерията.

Впечатлени от новите електробуси са варненци, които пътуваха в един от тях - номер 148, тази сутрин. Някои от тях обаче са песимисти и споделят, че въпреки че има камери, няма как да бъдат опазени от вандализъм. Специални седалки за хора с увреждания и места, където могат да се зареждат мобилни телефони, са сред удобствата, които одобряват пътуващите.

Един от недостатъците е, че вратите не се затварят от първия път, коментират още анкетираните.