Предадоха на съд началник на влак заради смъртта на стрелочник, загинал при трудова злополука на Стара гара през ноември 2018 г., съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна пред Moreto.net.

С обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна на съд е предаден 52-годишният Риза М. Деянието се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.

На 13 ноември 2018 год. в района на жп гара Варна-запад при извършване на маневрена дейност на влак подсъдимият като началник на влак и ръководител на маневра поради немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност, нарушил редица правила за безопасност. Така била причинена смъртта на 58-годишния Зия Ю.

Той работел по трудов договор с "Поделение товарни превози Горна Оряховица" като маневрен стрелочник. На 13 ноември локомотив трябвало да вземе два вагона от вагоноремонтния цех. С цел извършване на маневрата бил определен състав, в който влизал и Зия.

Мъжът трябвало да разкачи от локомотива двата вагона. За тази цел подсъдимият му разпоредил да влезе между локомотива и първия вагон, за да извърши разкачването.

Подсъдимият видял, че вагоните са разкачени и се движат заради наклона, подал сигнал "Стоп" на локомотивния машинист, който спрял. Стрелочникът Зия Ю. бил намерен мъртъв, паднал встрани до локомотива.

Назначената експертиза по делото дала заключение, че смъртта на маневрения стрелочник е вследствие съчетана травма на тялото на главата, гърдите и други увреждания, несъвместими с живота.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.