Близо 7,7 милиона лева ще бъдат инвестирани в основния ремонт на дома за стари хора "Гергана" във Варна, съобщи днес зам.-кметът на крайморския град Снежана Апостолова, цитирана от БТА.

По думите ѝ средствата са осигурени по Плана за възстановяване и устойчивост.

Предстои да бъде обявена обществена поръчка за изпълнителя на проекта. Крайният срок за приключването на ремонтните работи е краят на 2025 година, допълни Апостолова.

Тя уточни, че през това време хората, настанени в дома, ще бъдат преместени в друга база във Варна.

Директорът на "Гергана" Валентин Пранджев допълни, че основен ремонт на сградата не е правен от построяването му в средата на 30-те години на миналия век.

По думите му в рамките на проекта ще бъдат оправени и хранителният комплекс и пералнята към дома. Основната сграда ще бъде газифицирана, ще бъдат подменени мебелите в стаите.

"Гергана" предлага два вида услуги, каза още Пранджев. Капацитетът на дома за възрастни хора с увреждания, без психически, е от 40 души, като в момента в него живеят 33-ма. Другата услуга е за възрастни хора, като могат да бъдат приети до 100 човека, а настанените са 70.

Пранджев съобщи още, че социалното заведение от вчера вече разполага със собствен специализиран транспорт, в микробуса има и две места за инвалидни колички.