Отлична оценка на качеството на морската вода постави Регионалната здравна инспекция във Варна за 23 плажа от Златни пясъци до Обзор, отчитайки последния мониторинг от 20 и 21 юни т.г., съобщи доктор Веселина Божилова, началник отдел "Държавен здравен контрол" в РЗИ-Варна, пред Радио Варна.

Качеството на морската вода и във варненските градски плажове също е отлично и хората без притеснение могат да се къпят в морето, каза още д-р Божилова.

Тя съобщи, че ако излезе неблагоприятен резултат при изследването на морската вода, всички граждани ще бъдат навреме предупредени, за да не влизат в морето на съответния плаж.

Доктор Божилова коментира още, че през летния сезон е много трудно да се определи дали морската вода е причина за някакво инфекциозно заболяване, защото тя има собствени способности да се самопречиства, а когато човек е на плаж консумира различни храни и обикновено с не много чисти ръце.

По нейните думи хората трябва да внимават каква храна купува от плажа и ако видят, че се продава храна по нерегламентиран начин, да проявят самоконтрол, както и да сигнализират в съответните служби - в случая това е Агенцията по безопасност на храните.