Варна има нов рекордьор по преференциален вот. Четвъртата в листата на ГЕРБ Славена Точева става втора, сочат данните на РИК при 100% обработени протоколи от секциите във Варна.

7306 избиратели са гласували доверието си и са дали подкрепата си за Тончева, за да ги представлява в парламента. Тя измества Красен Кралев, тъй като е събрала 15% от гласовете за коалицията ГЕРБ-СДС във Варна. Тя изпреварва дори водача на листата Даниел Митов, който е с 4139 преференции. За него обаче се броят и гласовете без преференции и той запазва първа позиция в листата.

31-годишна Славена Точева, която е студентка в Стопанската академия в Свищов, пренареди листата на изборите и през април, когато имаше над 6000 преференции и от 25-та позиция застана веднага след водача Костадин Ангелов.

Лидерът на ПП "Възраждане" е вторият най-предпочитан бъдещ народен представител с 5913 гласа. Той е увеличил подкрепата към себе си с повече от два пъти в сравнение с изборите миналата есен.

На предходните парламентарни избори фаворит беше водачът на листата на ПП "Продължаваме промяната" Даниел Лорер, за когото лично бяха гласували 3703 души. Този път той е привлякъл с над 1200 избиратели повече или сега те са 4926.

На четвърто място по преференциален вот се нарежда Даниел Митов от ГЕРБ-СДС със събраните 4139 гласа.

Десетият в листата - Щерю Георгиев, собственик на верига ресторанти във Варна, почти беше на прага на Народното събрание с 3115 гласа за себе си, не му стигна малко повече от половин процент, за да се придвижи към третото място и да стане депутат.

На изборите на 14 ноември м. г. всеки четвърти, гласувал за "Демократична България", беше дал вота си лично за Стела Николова, като тази тенденция се запазва и сега. Кандидат-депутатката, която е на второ място в листата на десните за морската столица, е получила 3077 преференциални гласа, а водачът на листата и съпредседател на ДБ Атанас Атанасов, е получил едва 898 гласа. Въпреки това първото място не може да бъде изместено, защото към резултата на Атанасов се добавят и гласовете без преференция.

Водача на варненската листа на "Има такъв народ" Тошко Йорданов е събрал преференция са дали 1543 души, но партията остава извън парламента.

От БСП с най-много преференции е Борислав Гуцанов - 1561 гласа.

Бившия областен управител Благомир Коцев е подкрепен лично от 1042 избиратели на "Продължаваме промяната".