Работещите в специализирана болница по пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна излязоха на протест. Те уточниха, че причината за недоволството им е, че почти година лекуват пациенти с туберкулоза без заплати и в много лоши условия, предава БТА.

"От април 2021 г. до момента сме получили заплати само за 2 месеца, а през останалото време караме с по 200-300 лева аванси. Доскоро възнагражденията ни бяха едва 725 лева", казаха медицинските сестри Снежана Стоянова и Снежана Иванова.

Те уточниха, че по-голямата част от персонала на болницата е в пенсионна възраст, включително двамата лекари със специалност по белодробни болести. Млади доктори и медицински сестри не желаят да работят в нея.

"Туберкулозата е многолика болест, която може да порази всички органи, а вече засяга и хора с добър социален статус", посочи д-р Нина Русева.

По думите ѝ вече се срещат и два нови варианта на заболяването, като единият изисква две години лечение, а другият е резистентен към всички медикаменти.

"След пандемията идват пациенти с много тежки форми, работим и с контактни лица", допълни д-р Русева.

"Болницата е в тежко финансово състояние от 11 години, тъй като е търговско дружество, но не може да работи по клинични пътеки, а държавната субсидия е крайно недостатъчна", каза управителят ѝ доц. Христо Ганчев.

По думите му за 2021 г. субсидията на лечебното заведение е била 235 000 лева при реални разходи от 800 000 лева. Ганчев допълни, че от началото на годината новодиагностицираните пациенти са 13, като 7 от тях още са в стационара.

Неговата позиция беше, че принципалът на болницата - Община Варна, би следвало да отпусне пари да потуши проблемите, а след това заедно с министерството да търси вариант за бъдещето на лечебницата.