Светофарите във Варна не са настроени да работят, за да улесняват трафика - за това сигнализират шофьори от морската столица. Според тях светофарните уредби в града не са добри синхронизирани и това създава задръствания и проблеми в трафика.

Според инж. Красимир Янев те по-скоро затрудняват движението, отколкото да го подпомагат. По думите му не работи и зелената вълна. Янев е правил опити, дори с риск да бъде заснет от камера за превишена скорост и твърди, че зелената вълна може да се хване, ако караш в нарушение със 70 км/ч.

За конкретни кръстовища той посочи, че не са съобразени стрелките за левия завой и особено в часовете на трафик се струпват много автомобили за ляв завой.

Искаме да съобразим времето на светофарния цикъл с времето на следващото кръстовище, за да гоним тази зелена вълна, обясни пред БНР Милко Лалев, директор на ТАСРУТ - Транспорт и автоматизирани системи за регулиране на уличното движение.

Според него се правят експерименти със служебни автомобили от екипите, които работят по светофарните уредби.

Лалев уточни, че посоката на зелената вълна е съобразена с делничните и празнични дни и с час пик и изрази готовност да се проиграят маршрути, за да се установят конкретни недостатъци на светофарния цикъл.