Над 12 600 са сключените трудови договори във Варна през юни тази година, съобщиха днес от пресслужбата на Териториалната дирекция на Национална агенция за приходите (НАП) в крайморския град. Броят на споразуменията е с около 4000 повече спрямо същия период на 2022 г. От НАП допълват, че през последните пет години броят на сключените трудови договори през летните месеци непрекъснато расте, което се обяснява със сезонната заетост по Черноморието.

Проверките на фискалните инспектори в морските курорти са регулярни. При тях се акцентира и върху това дали работещите в заведения и търговски обекти имат сключени договори, регистрирани в НАП, и дали хората са осигурени върху реалната им заплата, или получават част от възнаграждението си "на ръка".

Сезонните работници в туризма са сред най-рисковите групи за наемане без споразумение, редом с тези в търговията и строителството, отчитат от приходната агенция.

За БТА от НАП-Варна уточниха, че при констатиране на нарушения на трудовото законодателство, информацията се изпраща в Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ИАГИТ), в чиито правомощия е да санкционира некоректните работодатели.

Почти 20 % от всички установени случаи на работа без трудови договори в страната са в хотелиерството и ресторантьорството, информира през юли ИАГИТ. За първите шест месеца на годината в ресторантьорството и хотелиерството са извършени 3052 проверки, при които са установени 15 905 нарушения. Свързаните с осигуряване на здраве и безопасност при работа са 6438. По осъществяване на трудовите правоотношения броят им е 9344, от които 1941 са по заплащането на труда, а 1566 са по работното време. Установени са 353 души да полагат труд без сключен трудов договор, уточняват от Инспекцията по труда.