Бюст паметник на Петър Райчев ще бъде открит във Варна на Международния ден на музиката 1 октомври, съобщават от Театрално-музикалния продуцентски център. Певецът е основател на оперния театър в родния си град на 7 септември 1947 г., когато се е състояла първата премиера - "Продадена невеста" от Бердржих Сметана, режисирана от Петър Райчев и дирижирана от Руслан Райчев.

Паметникът ще бъде поставен в пространството на Сцена Ротонда срещу антикварния хармониум в сградата на Варненския театър и опера. Изработката на скулптурния портрет е на Явор Пенев, който е автор и на бюст паметника на Стоян Бъчваров, създаден по повод 100-годишнината на Варненския драматичен театър. Мащабът е същият - 80 сантиметра височина на пластиката и метър на постамента. Художникът е проучил внимателно биографията и творчеството на основателя на Операта, негови портрети и фотографии от различни роли, за да избере в какъв облик да го представи за поколенията. "Докато работех над образа, се опитвах максимално да предам не просто приликата, а цялостния характер на този велик варненец - човек на изкуството, певец с международна известност, художник, една достолепна личност, която буди дълбоко уважение и преклонение", казва Пенев.

Петър Райчев е първият световноизвестен български тенор, режисьор и педагог с изключителни заслуги към българското оперно изкуство, основоположник на оперния театър в родния си град Варна. Тържественото откриване на паметника ще се състои на Международния ден на музиката 1 октомври в 18:00 ч. След това ще бъде дадено началото на 76-ия сезон на Варненската опера със спектакъла "Травиата" от Джузепе Верди, постановка на Кузман Попов, под диригентството на Кръстин Настев. В ролята на Алфред Жермон е Рейналдо Дроз, възпитаник на Райна Кабаиванска, отличен с първа награда и наградата на Държавна опера Варна в тазгодишния международен оперен конкурс "Анита Черкуети" в Италия.