Осем души, сред които Лили Иванова и Цветана Манева, ще получат званието "Почетен гражданин на Варна" за 2023 г. Това реши Общинският съвет на крайморския град. Отличията ще бъдат връчени на празника на града 15 август в 20:00 ч. в Летния театър в града.

Почетни граждани на Варна стават певицата Лили Иванова - за изключителните й заслуги за издигане равнището на българската популярна музика на национално и международно ниво, както и актрисата Цветана Манева - за значимия й принос към театралния живот на Варна като артистичен директор на Международния фестивал "Варненско лято". При гостуването си в Летния театър на Варна с представлението "За любовта..." преди дни, Манева благодари на варненци за това, че през 30-те години, в които се случва театралния фестивал, те са били прекрасна публика, която е окриляла и давала кураж на организаторите. Тя сподели, че зрителите са превърнали града в място, където се чувства желана.

Почетен гражданин на Варна става и създателят и ръководител на Школата по изкуство за талантливи деца и младежи в неравностойно положение "Дедал" Дарин Сотиров, който е и вдъхновител и организатор на Международния фестивал за късометражно кино "Карантината". С най-високо отличие на гражданите на общината се удостоява и Свежина Димитрова, директорка на Варненската обсерватория "Николай Коперник" от 2009 г., за значимите й заслуги към астрономическото образоване на младите хора.

Съветниците одобриха още номинациите за почетен гражданин на старши инспектор Върбан Петков за героичната му постъпка при спасяването на повече от 40 пътници от влак край гара Каспичан на 3 ноември 2022 г., както и на Борис Калинков, за приноса му в националната култура и в развитието на културния туризъм като автор на 25 книги, 11 от които посветени на Варна.

Със званието ще бъдат отличени също две дами, свързали живота си с художествената гимнастика - Минка Ванкова, която наскоро навърши 90 години, и първата световна шампионка в дисциплината от града Деспа Кателиева.

На сесията си днес общинските съветници утвърдиха и тазгодишните носители на почетни знаци. Златен знак "За заслуги към Варна" получават Военноморският музей за неговата 100-годишнина и утвърждаването му като значима публична институция, както и Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" за 140-годишнината от създаването й и успешната мисия по опазването и популяризирането на книжовното богатство.

Същото отличие се присъжда и на осем личности, дали своя принос в културния, спортния и обществения живот на града - Пенка Живкова, участвала в екипите, организирали Международния балетен конкурс, кинофестивала "Любовта е лудост" и ММФ "Варненско лято"; създателят на "Галерия 8" Борис Стателов; директорът на ОУ "Добри Чинтулов" доц. Веселин Михалев; треньорът по ръгби Стоян Ненов, както и Светлана Юриевна, Валентина Росенова Иванова, Анелия Атанасова и Кристиана Генчева.