С решение на Министерския съвет Специализирана болница по очни болести за активно лечение във Варна получи статут на университетско лечебно заведение, съобщиха от Медицинския университет в крайморския град.

За БТА от там уточниха, че според действащото законодателство у нас университетските болници са многопрофилни или специализирани и в тях се извършва клинично обучение на студенти и докторанти, както и следдипломна квалификация на лекари, фармацевти, специалисти по здравни грижи.

Очна болница във Варна е единственото лечебно заведение, извършващо всички дейности по трансплантация на тъкани (очна роговица, склера и амниотична мембрана) и клетки (лимбални и стволови). Тя е уникална в страната с това, че има изградена тъканна банка, което е и сериозна основа за научноизследователска дейност.

От университета допълниха още, че получаването на статут на университетска болница е сериозно постижение в над 50-годишната история на лечебницата и изказаха благодарност към Община Варна, че е предоставила на учебното заведение правата за управлението ѝ.