Община Варна ще подаде сигнал до прокуратурата за нанасяне на особено големи финансови щети на градския транспорт от Биляна Якова - ръководител на проекта за интегриран градски транспорт, съобщиха днес от пресслужбата на общината.

Реакцията е в отговор на пресконференция, дадена от Якова по-рано през деня. Тя обяви, че възнамерява да сезира Европейската прокуратура за действия на Общината, която според нея умишлено саботира работата на автоматизираната билетна система в града, изграждана с европейски средства.

Ако билетната система е работела добре, сега общинското предприятие "ТАСРУД" (Транспорт и автоматизирани системи за регулиране на уличното движение) нямаше да има затруднения с генерирането на нужния финансовия поток, посочиха от пресцентъра, цитирайки финансовия зам.-кмет Христо Рафаилов. Според него цифрите, които Якова представи пред медиите в града, са манипулативни. Община Варна се придържа към утвърдени пазарни практики и законово регламентирани действия, за да подсигури по-добре функционираща билетна система за разлика от тази досега, казаха още от общинската администрация. От там допълниха, че в договора на фирмата, която се грижи за билетната система, има три компонента. Единият е за софтуерно и хардуерно обслужване и поддържане с фиксирана цена, която се заплаща ежемесечно. Освен това в договора са заложени пари за надграждане на системата, които обаче са били пренасочвани.

От общината добавиха, че голяма част от посочените от Якова 14 милиона лева за настоящата билетна система са изхарчени в ущърб на хората. От парите, предвидени за надграждането ѝ, има пренасочване за ремонти. Налице са и двойни плащания. Според администрацията всичко това е допускано, възлагано и приемано лично от Якова и от освободения директор на "ТАСРУД" Милко Лалев.

От пресслужбата цитират и зам.-кмета Диан Иванов, според когото от гледна точка на Общината Якова от години вече не е служител в нея. В трудовия ѝ договор е посочено, че той е в сила до приключване на проекта, а той е приключен и отчетен през 2016 г., посочиха още от администрацията.

И уточниха, че оттогава до започването на мандата на настоящото кметско ръководство, тя е получавала възнаграждение от почти 4 000 лева на месец, т.е. в продължение на повече от седем години, е взимала заплата за дейност, която от гледна точка на институциите не се извършва.