Община Варна ще поиска отново от държавата двата имота, върху които да бъде изградена нова сграда на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон", съобщиха от администрацията. Кметът Благомир Коцев е внесъл предложение в Общинския съвет, за да бъде продължена процедурата по изграждането на новата учебна база.

Единият от имотите, който е малко над 7,7 декара, е прехвърлен безвъзмездно на Варна с решение на Министерския съвет през 2016 година. Три години по-късно другият имот, чиято площ е около 14,2 декара, също е предоставен на крайморската община. Тъй като през април тази година изтича петгодишният период за единия от терените, а строежът на сградата все още не е реализиран, Общината е длъжна да върне собствеността на държавата. Поради тази причина администрацията иска да бъде упълномощена отново да проведе процедури за безвъзмездното придобиване на двата имота.

През ноември миналата година Общината възложи изработването на инвестиционен проект на австрийската фирма "Рийглер Рийве Архитекти ЦТ", припомня БТА. Месец по-късно бе одобрен подробен устройствен план за регулацията и застрояването на терена. В началото на март тази година, австрийската компания предаде готовия инвестиционен проект за новата база на Математическата гимназия.