"Търговските бараки в курорта "Златни пясъци" две години са работили без разрешение", каза кметът на Варна Иван Портних, като допълни, че от общината са сигнализирали Дирекция за национален строителен контрол, че бараките са незаконни, но не е последвала реакция, съобщи БНТ. 

"Освен това Община Варна има изпратена схема на преместваеми обекти в курорта, подписана от заместник-министър Ирена Георгиева. Въпреки че според член 13, ал. 3 от ЗУЧК, трябва да се подпише от министъра на туризма. В общината не разполагат със заповед на министъра на туризма за одобрена схема за преместваеми обекти в курорта", разясни Портних.

Той попита и защо няма реакция от служебния министър на туризма Илин Димитров. "Да подкрепи обществения интерес и курортът да се отърве от бараки, като се отмени изобщо въпросната схема", призова кметът на Варна.

"Правната процедура в коментирания от кмета Портних случай понастоящем е следната: Комплекс "Златни пясъци" е национален курорт. Поставянето на преместваеми обекти и съоръжения на територията на националните курорти се извършва по реда на чл. 13, ал. 3 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, а не по наредбата на Община Варна", казаха на свой ред от "Златни пясъци".

Източник: Община Варна

Още снимки на търговските обекти, тук >>>

В свое становище от ДНСК обясниха, че административните действия по премахване на преместваеми обекти са спрени до произнасянето на компетентния съд. От там припомнят, че с решение от 21 юли миналата година Административен съд - Варна, потвърдено с решение на Върховния административен съд, е отменен отказа на главния архитект на община Варна да издаде разрешение за поставяне на преместваеми обекти в курорта.