35-годишен шофьор от Добрич е бил задържан да управлява лек автомобил с рекордните 5,02 промила алкохол в издишания въздух, а пробата му за наркотици е показала наличие на амфетамин и метамфетамин, съобщиха от Областната дирекция на МВР. 

Мъжът с инициали С. С. е арестуван в късните часове на 17 януари след рутинна проверка от органите на МВР. При извършените тестове е установено, че той е седнал зад волана с рекордна концентрация от 5,02 промила в издишания въздух. Освен това тестът за наркотици също бил положителен, като показал наличие на амфетамин и метамфетамин.

Шофьорът е задържан и отведен в болнично заведение, където е взета кръвна проба за химически анализ, който ще покаже точното съдържание на алкохол в кръвта на водача, както и каква е употребената субстанция.

Районна прокуратура - Добрич привлече към наказателна отговорност 35-годишния мъж. Обвиняемият ще остане в ареста за срок до 72 часа с цел да се яви пред съда в областния град за определяне на мярка за неотклонение, съобщиха от Апелативна прокуратура - Варна. 

Предвид, че С.С. е осъждан през 2023 г. за притежание на забранени субстанции, а управлението на МПС след употреба на наркотици е извършено в условията на повторност, наблюдаващият прокурор ще настоява да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража.

Лекият автомобил е предаден доброволно на органите на реда и към момента вече е извън движение.

Вчера от МВР съобщиха, че в рамките на денонощие са установени 27 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, и 10 - под въздействие на наркотични вещества.