Огромни опашки се извиха в Двореца на културата и спорта във Варна, където се обработват протоколите, показват кадри на "Булфото". Хората са чакали цяла нощ и по думите им с оглед на лошата организация ще продължат да чакат.

Снимка: BulFoto

От 670 секционни комисии около 50 не проявиха достатъчно отговорност, не се съобразиха с предварителните графици и предизвикаха опашки за няколко часа през нощта, коментира председателят на РИК в крайморския град Велин Жеков, цитиран от БТА.

Снимка: BulFoto

Той допълни, че затруднения е създал и фактът, че само през последната седмица преди изборния ден са сменени около 500 членове на СИК, включително и председатели.

Снимка: BulFoto

При обработването на протоколите през нощта е проведено експресно проучване, което показва, че в секциите, където членовете са гледали обучителните материали, предоставени он лайн от РИК, не са допускали грешки при попълването на документацията, каза още Жеков.

Снимка: BulFoto

Неговата позиция беше, че за да изчезнат затрудненията около броенето на гласовете, би било добре да се мисли в посока председателите на СИК да бъдат назначавани за постоянно и да преминават през обучения.

Снимка: BulFoto

При близо 70 процента обработени протоколи от секционните комисии във Варненска област ГЕРБ-СДС води с 27,43 на сто от гласовете. На втора позиция с 19,8 процента от бюлетините е партия "Има такъв народ".

Снимка: BulFoto

За "БСП за България" са гласували 11,28 на сто от избирателите в региона. Демократична България е получила подкрепата на 9 процента от гласоподавателите, ВМРО-БНД - на 6, а коалиция "Изправи се!Мутри вън!" - на 5,4 на сто.

Снимка: BulFoto

За ДПС са близо 4,5 процента от подадените бюлетини. Същият е и резултатът на коалиция "Воля-НФСБ".

Снимка: BulFoto