По думите му в последните години в уловите на специализираните обекти за риболов много често е започнало да се вижда и улов на скумрия.

"Наистина скумрията не е много голяма - от порядъка на 20-25 см, но важното е, че се забелязва този вид", категоричен бе Чолаков, цитиран от "Фокус".

По отношение на популацията на риба в Черно море, експертът бе категоричен, че всички риби намаляват.

„Аз съм на работа в ИАРА от 2002-ра година и това, което ми прави впечатление е, че всяка година общия улов на рибата прогресивно намаля. И тук нямам предвид само калкана, но и карагьоза, който е един от основните видове, същата е ситуацията и за сафрида", коментира директорът.

Той посочи, че преди години с едно влизане на делян се е вадело около тон, тон и половина сафрид, в пролетния и есенния период, а сега трудно се хващат по 200-300 килограма.

По думите му, същото е положението с цацата и с хамсията, а като цяло изводът, който може да се изведе е, че уловите намаляват.

Той допълни, че намаляването на рибата в Черно море се дължи отчасти на дейността на рибарите от Турция и другите държави, които не са членки на ЕС и ловят риба по различни правила.

Атанас Чолаков посочи, че голяма част от рибите са преходни, което означава, че обикалят морето през различните сезони.

"За съжаление през последните години се забелязва, че самата риба – като вид, качество и размер намалява. Доколкото обаче аз знам, Турция, Грузия и Украйна вече предприемат мерки, като се задължават самостоятелно да ограничават уловите на калкан, който в последните години се вижда, че действително намалява. Макар, че в Турция както се хваща най-много риба, в момента се разработва проект съвместно с японски институт, за зарибяване с калкан в Черно море”, каза в заключение Атанас Чолаков.