Варна е вторият по големина пазар на вино в България. Лидер е София, а след морската столица се нареждат Бургас, Хасково и Пловдив, обяви инж. Цанко Станчев, председател на Черноморската регионална лозаро-винарска камара - Варна, цитиран от Дарик.

Наблюденията му показват, че винарската култура на българина става все по-висока, а белите вина и розетата са най-предпочитани у нас. Основна причина за това е високата им консумация през лятото, когато мнозина ги предпочитат пред бирата.

У нас се продават вина родно производство на цена от 4-5 евро, които не отстъпват по качество на италианските с цена 15-16 евро. На пазара обаче има и нискокачествени чужди вина, внасяни на цена 1-2 евро. Някои от предлаганите италиански вина пък са на 2-3 години, което показва, че в родината им не са успели да ги продадат, коментира специалистът.

Едни от най-добрите родни производители на вина ще се включат в Националното изложение "Фестивал Вино и храна" (25-27 април), домакин на което ще е Дворецът на културата и спорта. Фестивалът ще премине под надслов "Изберете българското".

Над 50 винарски изби и производители на хранителни продукти от цялата страна ще покажат своите вина, меса, сирена, колбаси и хлебни изделия. Преди да си купят, посетителите ще имат възможност да дегустират различните видове вина. Ще има дегустации на различни видове вина с консултации от сомелиер. Предвидена е и дегустация на кафе.

Входът за изложението ще е 5 лева, с 10 лева пакетна цена за трите дни.