НЕК системно просрочва задълженията си не само към „ЧЕЗ Електро България“ АД, но и към ТЕЦ „Варна“ ЕАД. Това се казва в съобщение на варненското дружество, част от Групата на ЧЕЗ в България, изпратено до медиите.

"От 2010 г. насам всеки месец има забавяне на плащанията към топлоелектрическата централа във Варна, като към 26 март 2014 г. просрочията възлизат на 27,3 млн. лева, а заедно с лихвите сумата достига 35,4 млн. лева", съобщават от ТЕЦ Варна и добавят, че това "застрашава работните места на повече от 300 български енергетици".

За да изпълнява своята дейност, ТЕЦ „Варна“ ЕАД е принуждавана да прибягва до банкови кредити, които допълнително утежняват и без това трудното финансово положение на централата. Дружеството приключи финансовата 2013 г. със загуба в размер на 67,6 млн. лева", се казва още в съобщението.

Последната покана на ТЕЦ-а към НЕК да изплати задълженията си до 27 март не е дала резултат. За това са информирани ДКЕВР и министърът на икономиката и енергениката. И днес от топлоцентралата е подадена в ДКЕВР жалба срещу НЕК ЕАД с искане за решение по възникналия спор.

„Очакваме от независимия регулатор своевременни стъпки, в съответствие с дадените му по закон правомощия, за предприемане, от страна на НЕК, на адекватни действия за прекратяване на продължаващото нарушение и извършване на дължимите на ТЕЦ Варна забавени плащания“, казва Петър Баран, Член на Управителния съвет на топлоцентралата и гл. оперативен директор на ЧЕЗ за България.

ЧЕЗ купи 100% от ТЕЦ „Варна” през 2006 г. за 206 млн. евро и вложи близо 100 млн. евро в увеличение на капитала с 16%, припомнят от ТЕЦ-а.

Междувременно работниците от ТЕЦ-Варна обявиха,че готвят протести заради липсата на перспектива за бъдещето на предприятието.