Близо 40 декара църковна земя до морето са заменени за пустееща земя с далеч по-ниска стойност, съобщи "Нова телевизия".

Преди години благодетели даряват своите земи на църквата "Света Параскева" в град Бяла.
Компанията "Бяла Бийч Тур", известна днес като "ББТ Проджектс" предлагат замяна на имота до морето с терени на около 20 км навътре в сушата, където някога е имало село, но сега пустее, съобщи медиата.

"Някой просто е подсказал, че има църковни ниви, които навремето хората са отделяли от залъка хляб, за да ги даряват на църквата. И в края на краищата спечели тази фирма, която има сега тези декари", обясни д-р Христо Димов, бивш председател на Общинския съвет в Бяла.

Апетитният имот край морето се намира съвсем близо до местността Карадере. Попада в регулацията на града, потвърди главният архитект на Бяла арх. Кристиян Саралиев.

"Цените се движат от 10-15 евро до около 100 евро на квадрат за урегулиран имот", коментира Галин Гаврилов, мениджър във фирма за недвижими имоти.

Грубата сметка показва, че цената на 40-те декара може да струва 4 милиона евро.

За своите ценни земи край морето, църквата в Бяла получава терен, до който може да се стигне само с високопроходим автомобил. Заменката е неизгодна за църквата и от тогавашното настоятелство са против, подават и сигнал до прокуратурата. Сделката обаче е сключена.

"Трябва да видя ясно параграфите на договора. Да си потърся юристи и те да ни посъветват какво да правим", коментира Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Междувременно стана ясно, че част от земите, върху които ще строи инвеститорът в Карадере “Мадара Юръп“ по проекта “Блек сий гардънс“, са под възбрана.