Това съобщи на заседание на Обществения съвет по туризъм към кмета на общината директорът на дирекцията по туризъм Соня Георгиева, предаде БТА.

Най-съществено е увеличението на броя на туристите от чужбина - 61 000 души.

Същевременно в местата за настаняване и в средствата за подслон на територията на общината се отчита спад с 3% на реализираните нощувки. Според данните, изнесени от Георгиева, приходите от туристически такси до момента са 23% по-малко от миналата година.

Очакванията на специалистите са през тази година ръстът на туристите да е 4-5 на сто, но окончателни данни ще има след приключването на туристическия сезон на 25 октомври, когато са последните чартърни полети. На 7 октомври пък приключва туристическият сезон при круизите.

Георгиева отчете, че през тази година община Варна е участвала в 14 туристически изложения в чужбина, както и в 3 вътрешни. До края на годината предстоят още 4 изложения в чужбина и едно в страната.

Данните за отчетния период сочат и намаление на посещенията в почти всички музеи на територията на общината, но Общинският туристически информационен център е бил посетен от около 16 000 туристи от различни националности.