Това стана ясно в зала "Варна" на Община Варна на среща на общински съветници с протестиращи граждани.

Кирил Йорданов подаде оставка след като продължение на 13 г. бе начело на града. Тя бе подадена след многохилядни протести срещу управлението му.

Председателят на Общинския съвет Николай Апостолов обяви, че вече са проведени консултации с политиците в местния парламент и е било решено за временно изпълняващ длъжността кмет на Варна да бъде подкрепен зам.-кметът доц. Христо Бозов, предаде Dnes.bg.

Изборът ще се състои в рамките на следващата общинска сесия, която трябва да се проведе до края на следващата седмица. Това вероятно ще се случи следващата сряда, след като по-късно днес ОИК излезе с решение за прекратяване на мандата на Кирил Йорданов.

Според закона поста му до провеждане на частични местни избори може да заеме един от петимата му заместници - доц. Христо Бозов, Богдан Караденчев, арх. Димитър Николов, Антон Жожев и Калинка Попстефанова.

В общинската зала днес се събраха над 50 души, граждани, представители на неправителствени организации и такива на местната власт. Самият Христо Бозов също бе на срещата с протестиращите, предаде "Фокус". 

В началото председателят на Общинския съвет Николай Апостолов представи пред присъстващите свършеното дотук.
"Вие поискахте пряк контрол върху работата на община Варна. В предходните срещи дадохме добро начало в тази посока. Отворихме вратите на общинския съвет за всички, които имат предложения и искания, които съобразно законодателството да бъдат приведени в изпълнение", заяви Апостолов.

Той изтъкна, че към момента постоянните общински комисии работят, но е спазено искането на гражданите до свикването и провеждането на легитимни избори да не се разглеждат сделки по линия на публично-частното партньорство, освен ако не са спешни.
Апостолов подчерта, че всеки, който желае може да участва в работата на комисиите, дори и преди промените в правилника за работа на Общинския съвет да са въведени.

Някои от присъстващите граждани изразиха мнение, че трябва публично да се оповестят кои са кандидатите и какво са свършили досега. От организацията “Варненци за Варна” настояха преди всяко заседание на комисия да получават данни за предложенията, които ще се разглеждат.
Природозащитникът Маргарита Атанасова, повдигна въпроса за неуредици в местния кучкарник. Бившият общински съветник Веселин Данов изброи хора от общинската администрация, които трябва да напуснат постовете си.
Ради Радев от Дружеството на инвалидите поиска на трудноподвижните хора да се осигури достъп, както и преводач за глухите по време на сесиите на Общинския съвет.

На днешната среща присъства и Веселин Марешки, който изтъкна, че всички са “за” подаване на оставки от целия Общински съвет, който е изчерпал кредита си на доверие и на изборите за кмет да се изберат нови общински съветници.

Очаква се и тази вечер в 18.00 часа протестиращи да се съберат пред сградата на общината.