Съкровището гостува край морето за последен път през 2006 година, когато три кучета са го охранявали непрекъснато в двора на музея. Сега пристига с всички взети мерки за сигурност, с блиндирана кола и ще му бъде осигурена строга полицейска охрана.

Гостите и туристите във Варна ще могат да видят 9 златни съда, но разположени по 3 в отделни витрини.
Освен това на изложбата "Златото на траките. Легендите оживяват", което се открива на 23 май, ще бъдат показани ценни находки от могили, луксозни съдове от Созопол, от елинистичния период като по тях са изрисувани сцени с богове.

След продължителен период на ремонт археологическият музей във Варна отваря врати в петък, обяви шефът му проф. Валентин Плетньов. Жителите и гостите на града ще видят съвсем нова експозиция в модерни витрини, закупени за близо 1 милион лева.

Общо ремонтът за няколко музея и галерията излезе в размер на 4,120 милиона лева, осигурени по оперативна програма "Регионално развитие". Находките на варненския халколитен некропол и прочутото злато са наредени в нова експозиция. Така известният скелет от гроб 43 ще бъде специално осветен, а до него ще се види портретът на погребания човек чрез възстановка, направена от антрополога проф. Йордан Йорданов.

Цените на билетите остават същите и за този сезон. Ученици и пенсионери плащат 2 лева, възрастните при групови посещения - 5 лева, а при индивидуални посещения - 10 лева. Панагюрското злато ще понадуе малко цените като за учащи и пенсионери билетът става 3 лева, а входът за групови посещения на възрастни става 8 лева.