"Ние сме от най-опасните нарушители на съзнанието. Съсипваме съзнание в масови размери" - така говори за своята професия в рекламата Радослав Бимбалов. Той е автор, гражданин, рекламист, а в момента и арестант в карцера на най-голямата и популярна социална мрежа в света. Профилът на Бимбалов е с 25 хиляди последователи. Но в момента на тази публикация - той е блокиран без обяснение.

"Най-трудното нещо за осмисляне, използване и контрол е свободата на словото. Това е било трудно и на нашите предци. Все по-трудно ще става и на следващите поколения, както е видно. Защото тези платформи, които дават измамно усещане за категорична свобода и неограниченост на мненията или че можеш да кажеш какво мислиш и да потърсиш съмишленици. Това е измамно" - казва Бимбалов, който е един от хората, чиито профили във Фейсбук са атакувани, затваряни и спирани, без да е ясно защо. Според него свободата на словото може да бъде опасно оръжие, което да създава поле за конформизъм - "А конформизмът създава такива ужасии като ксенофобията, крайният национализъм, измамният патриотизъм".

По повод спирането на профила му Радослав коментира социалните мрежи, които според него не са и няма как да бъдат изключително свободна платформа - "Те трябва да бъдат модерирани адекватно, така че свободата на словото да не се превръща в опасност за хората, които потребяват това слово. За съжаление у нас това слово се модерира по един много очевидно манипулативен начин. Биват заглушавани гласове като моя, чиято цел не е да всяват омраза или да предизвикват напрежение между хората. А точно обратното. Ние, които имаме глас в това пространство, се опитваме да търсим смисъла заедно със своите последователи".

Бимбалов дава пример и с карикатуриста Христо Комарницки - "Той също е блокиран, заради споделянето на пост, в който няма кой знае какво, свързанo с войната в Украйна, в който се казва, че няма да се откажем".

Относно общуването Радослав Бимбалов посочва и по-голям проблем свързан с образованието - "Ние създадохме поколения българи, които са инвалидизирани интелектуално".

Чуйте аудиото!

 

Профилът, до който авторът няма достъп е на адрес Radoslav Bimbalov | Facebook

По ирония на съдбата - сборникът са разкази на Радослав Бимбалов се казва "Млък".

"Пътеводител на българския гражданин" е популярна страница с афоризми от Бимбалов.

Чуйте аудиото!

Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic