Делото за измами в особено големи размери срещу Юлиян Цолов е стартирало, съобщи БНТ, позовавайки се на свои източници в съдебната система. Преди близо година Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 49-годишния Цолов за измами на стойност стотици хиляди левове.

По искане на държавното обвинение му бе наложена мярка "подписка" и забрана за напускане на страната.

Наказателно дело номер 1868 е образувано на 8 февруари 2024 г. 

"Българският вълк от Уолстрийт" е обвинен в 7 деяния, с които е ощетил фирми за близо 800 000 лева.

От Търговския регистър става ясно, че обвиняемият е създал фирма "Алтегис" ЕООД през 2014 г. с капитал от 100 лв., но го е представял за дъщерна фирма на известна компания, занимаваща се с дизайн, създаване на информационни социални мрежи, графичен дизайн и други.

По информация на bTV става дума за дружеството "Сентека", където отивали част от парите. Чрез "Алгетис" Цолов сключвал договори с различни фирми, като предлагал предимно поддръжка на сайтове или създаване на такива. Издавал и фактури, но не изпълнявал услугата, за която му е заплащано. Предполагаемата измама е действала от 2019 до 2022 г. Адвокатът му обжалва.

Цолов е наричан българския "Вълк от Уолстрийт", след като през 2003 г. е нает от "Леман Брадърс", по-късно бил поканен и от "Креди суис", а след това и от "Морган Стенли", като всички му предлагали високи суми, за да започне работа при тях.

В началото на кризата през 2008 г. той е арестуван в САЩ заради разследване за злоупотреби, след 24 часа е пуснат под домашен арест, но бяга в Испания. "Това беше една от най-големите ми грешки. Инстинктът ми за самосъхранение надделя над разума. Тогава беше кризата и се търсеха изкупителни жертви. Говореше се за 30-40 години затвор", спомня си Юлиян Цолов.

В Марбея, Испания, е арестуван и осъден на 4 години затвор. "Ако не бях свалил гривната за проследяване и не бях избягал, щях да имам условна или минимална присъда. Това изтъкна и съдията", разказва още Цолов.

На 1 март 2024 г. започва първото съдебно заседание по делото в София срещу съпруга на тв водещата Славена Вътова.

Предстои първоинстанционният Софийски районен съд да се произнесе по скандалния казус.