При закрити врата и изключителни мерки за сигурност, ВАС гледа делото на близо 20 затворници с тежки присъди срещу начина, по който стават интимните свиждания в местата за лишаване от свобода. Заради невъзможността делото да се гледа в сградата на ВАС, съдебното заседание се провежда в Съдебната палата.

От всички затворници, сред които и такива с доживотна присъда без право на замяна, в съда днес са само десет. Част от тях бяха с дрехи с надпис "Когато несправедливостта е закон, справедливостта е дълг".

Вижте снимки >>

Според председателя на състава Галина Христова и съдиите Таня Куцарова и Аглика Адамова, процесът трябва да е при закрити врата, защото иначе сигурността би била поставена под въпрос.

Затворниците и техните интимни партньорки обжалват документ на МП, според който 4-часовите свиждания трябвало да се провеждат в присъствието на надзирател или да бъдат снимани с охранителна камера. Те настояват, че въпреки всичко имат право на личен и семеен живот, а в сегашната ситуация са подложени на унизителни условия.

Адвокат Елена Янкова, която искаше да присъства на делото като представител на правозащитна организация обясни, че това дело касае всички ефективно осъдени, а не само тези, които обжалват. В закона за изпълнение на наказанията ясно пише, че свижданията не може да бъдат наблюдавани и записване, заяви тя. Така се ограничавали правата на осъдените.

Сред обжалващите са Джок Полфрийман (австралиецът, осъден за убийството на 20-годишния Андрей Монов в София - б.р.), Станислав Методиев-Сиси (пернишкият сериен убиец, който излежава присъда за няколко убийства - б.р.) и Светломир Нешков - Куцара (осъден за опит на убийство на двама полицаи), който преди 3 г. осъди България в Страсбург заради лоши условия в килиите.  Нито един от тях не е баща и няма право на отпуск извън затвора, което е единствената възможност да се усамотят с половинките си.

Делото е без аналог в страната.

До 2009 г. в затворите има 24-часово удължено свиждане. Без камери в помещението и без надзирател, който да следи какво става вътре. Тази практика обаче бе преустановена с новия закон за изпълнение на наказанията, който влезе в сила през 2010 г. Удължените свиждания бяха намалени до 4 часа и започнаха да се следят със записващи устройства и жива охрана

Затворниците твърдят, че не искат женска плът зад решетките за разюздани оргии, а настояват за условия, при които да имат възможност да си направят деца. С камерите и надзирателите в стаичките за удължено свиждане не могат да имат поколение, което според тях противоречи на конституцията и ги дискриминира. Инициативата за войната против записващите камери и надзирателите в стаичките е на Светломир Нешков-Куцара.