Специализираният съд остави в ареста петимата задържани за участие в схема за телефонни измами край София и Горна Оряховица. Съдът прецени, че на свобода те могат да извършат друго престъпление и да попречат на разследването.

При акцията край Горна Оряховица и София бяха задържани трима мъже и 2 жени. Всички са с обвинения за участие в организирана престъпна група за телефонни измами. Наказанието по закон е от 3 години до 10 години затвор.  Още шестима от групата са задържани в Румъния и предстои да бъдат екстрадирани у нас.

Според съда, има достатъчно доказателства за това, че са извършили престъпленията, за които са обвинени.

По делото има трима тайни свидетели, които разказват за дейността на групата, чийто лидер е на Борислав Димитров, известен като Бобито.

Престъпната схема е действала от 2 години.

Николай Николов е сочен за логистик на групата. Като доверен куриер е заподозрян Георги Василев от Горна Оряховица. Като помагачи са обвинени семейство Първанови - майка, баща и дъщеря от Сливница. В записите са описани разговори за предаване на пратки и пликове пари.

Ало измамниците са взимали от жертвите си, предимно възрастни хора, огромни суми пари. "Ужилените" продавали или прехвърляли имотите си, за да набавят поисканите пари.

"При едната от измамите е около 800 хиляди лева. Има една за 1 милион лева. Чухте сума спомената 420 хиляди лева, валута златни накити. Тепърва ще се установява точната стойност, но сумите са огромни", каза прокурор Николай Димитров.

Възрастна жена почти 2 години била държана под ключ.

"Нямала е контакт с външния свят. Няма близки и роднини и 2 години. Не е била заложник, но както чухте - ключовете са намерени в апартамента на една от обвиняемите. Прехвърлени са имотите", каза още прокурор Димитров.

314 хил. лв., 24 хил. долара и близо 30 хил. евро, както и множество златни накити - толкова групата е прибрала от столичанката Жасмин. Според съда, става дума за сума от над половин милион лева, взети само от нея.

Някoлко стотин хиляди са взети от друга възрастна жена от София - Виолета. Нейните показания днес бяха добавени към делото срещу групата.

В Румъния са задържани шестима души от групата сред които и соченият за организатор. Очаква се до два месеца те да бъдат екстрадирани у нас.

Сред задържаните в България има мулета, така наречените въртачи и куриери, стана ясно в съдебната зала.

От съда са категорични, че групата е опасна за обществото. Според прокуратурата, има опасност, ако получат по-лека мярка да попречат на разследването и да извършат други престъпления.

Според защитниците нямало достатъчно доказателства.

"Не може петима или шестима да ги няма. Други пет шест да са тук и да се правят изводи от едната половина какво им е становището - другите, които не са разпитани също", каза адвокат Красимир Алдъров.

Решението на съда може да бъде обжалвано в тридневен срок.