Нов състав на Военно-апелативния съд, след повторно разглеждане на делото, призна за виновен и осъди на 10 години затвор бившия директор на Националната разузнавателна служба генерал Кирчо Киров, съобщиха от прокуратурата.  

Военните магистрати решиха още, че срокът за лишаване от правото ген. Киров да заема ръководна длъжност трябва да бъде намален от 15 на 13 години.

Отново е уважен гражданския иск на Националната разузнавателна служба за присвоената сума от над 4,7 милиона лева с присъдените лихва и разноски по делото.

Обвинителният акт беше внесен в Софийски военен съд през пролетта на 2017 г., припомниха от прокуратурата.

Ген. Киров е обвинен за това, че от 2007 г. до 2011 г., като директор на НРС, в съучастие със свой подчинен началник, е присвоил от бюджета на службата валута-евро и щатски долари в особено големи размери.

При първото разглеждане на делото, то стигна до последна инстанция, след като и Военният съд в София, и Военно-апелативният осъдиха Киров на 10 години затвор. Върховният касационен съд обаче върна процеса за ново разглеждане, поради допуснати процесуални нарушения при оценката на доказателствата, които са рефлектирали върху правото на защита на подсъдимия.

На 22 януари т.г. Софийският военен съд наложи на генерал Киров присъда от 15 години лишаване от свобода и конфискация на половината от притежаваното му имущество.

 

От самото начало на делото Кирчо Киров твърди, че е неоснователно обвинен и не е присвоил нито лев.

Присъдата не е окончателна може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд.