Апелативният съд във Велико Търново потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража" на общинската съветничка от ГЕРБ в Ловеч Йовка Тодорова, която бе задържана преди седмица с обвинение за извършване на длъжностно престъпление.

Втората инстанция обяви взетата мярка за правилна и законосъобразна и не уважи жалбата на задържаната да бъде пусната на свобода.

Тодорова е обвинена за това, че от юни 2017 г. до март 2018 г. не е изпълнила служебните си задължения във връзка с дейност по предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Агенцията по заетостта, с цел да набави за другиго имотна облага. Тя е участвала в организиране на престъпна схема и неправомерно е насочила 166 лица за шофьорски курсове в определена фирма - Учебен център "Петър Спасов". По този начин са настъпили значителни вредни последици в размер на 117 300 лв. за Агенцията по заетостта

Съдът прие доводите на прокуратурата, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието. С оглед началният етап на разследването съществува реална възможност обвиняемата да извърши друго престъпление свързано с влияние върху хода на разследването, поради което съдът потвърди взетата мярка за неотклонение "задържане под стража".

Определението на апелативната съдебна инстанция не подлежи на обжалване.

Под ръководството на Окръжна прокуратура - Ловеч действията по разследването продължават.