Делото за фиктивните погребения край Банкя не тръгна и от втория опит. Причина отново е нередовно призоваване на част от пострадалите, предава БТА.

На 27 юни Районният съд в София също не успя да даде ход на делото. Подсъдим по процеса е Георги Енев. Причина за отлагане на делото бе фактът, че трима от близките на погребаните не са редовно призовани.

Обвинението е за това, че в периода от 8 януари 2020 г. до 13 май 2022 г. в София и Банкя Енев е измамил 19 души, че ако му се дадат пари, ще организира кремация за техни починали близки. Причинената вреда на измамените е за общо 28 230 лева.

Разследването е установило, че част от починалите са заравяни в нерегламентирано гробище в село Клисура (близо до Банкя), а за друга част няма данни да са кремирани в крематориумите в България. По случая са разпитани свидетели и са направени десетки експертизи, както и следствен експеримент. Предстои да бъде насрочено разпоредително заседание по делото.

Георги Енев беше задържан, след като през май 2022 г. в гробището на с. Клисура до Банкя бяха намерени останки на седем души, погребани извън гробове. За един от тях прокуратурата съобщи, че става дума за човек, чиито наследници са платили 1000 лева за кремация.

През октомври 2022 г. съдът остави под домашен арест обвиняемия, след като преди това районният съд му наложи парична гаранция в размер на 10 000 лева.

За следващото заседание, което бе насрочено на 14 декември, съдът ще направи опит да призове още една от роднините на починалите. Заради напредналата ѝ възраст съдът възложи проверка на гражданското ѝ състояние.