Висшият съдебен съвет (ВСС) спря процедурата за избор на главен прокурор до приключване на започналото дело в Конституционния съд.

Участниците в дебатите заявиха, че ще подкрепят решението и впоследствие то бе прието единодушно.

Преди това правосъдният министър Атанас Славов мотивира настояването си за замразяване на процедурата с допуснатото от Конституционния съд искане на бившия главен прокурор Иван Гешев да бъдат обявени за противоконституционни няколко разпоредби от НПК. Сред е и тази, с която мнозинството за избор и освобождаване на Обвинител номер едно беше намалено от 17 на 13 гласа.

Искане да спре избора на титулярен наследник на Гешев дойде и от парламента с нарочна декларация, подкрепена от правната комисия.

С нея от ГЕРБ - СДС, ПП -ДБ и ДПС призоваха Висшия съдебен съвет да изчака приемането на готвените конституционни промени, които ще имат отношение, както към структурата на ВСС, така към и правомощията и продължителността на мандата на главния прокурор.

Преди да се проведе самото гласуване за отлагане на избора на нов главен прокурор, Славов поиска дебат във връзка с огласени данни за натиск и влияние върху съдебните кадровици, които преди месец и половина инициираха предложението за предсрочно освобождаване на Иван Гешев като "главен прокурор", както и обсъждане на твърдения за участието на магистрати в т.нар. афера "Осемте джуджета" и ефекта от случая върху общественото доверие в съдебната власт, информира БНР.