Състав на Софийския градски съд прекрати и върна за втори път делото срещу бившия шеф на АПИ Лазар Лазаров на прокуратурата.

Специализирано звено "Антикорупция" към Софийска градска прокуратура обвини през юни месец миналата година бившия шеф на агенцията в безстопанственост. От нея били последвали щети за АПИ в размер на 41 630 050 лв.

Първоначално делото се гледа в Специализирания съд, но след спор за подсъдността му Върховния касационен съд реши, че то трябва да се гледа от градския съд. Там по време на разпоредителното заседание беше върнато на прокуратурата, но след протест от страна на държавното обвинение Апелативният съд отхвърли определението на първоинстанционния съд.

Сега за втори път съдът намери, че в обвинителния акт има нарушения, които ограничават правата на подсъдимия да разбере в какво е обвинен. Съдът отбеляза противоречия и неточности при връзката между извършените деяния от Лазаров и нанесената за АПИ щета. И отбеляза, че прокуратурата е необходимо да направи промени в обвинението, за да може Лазаров да разбере какви конкретни негови действия са довели до престъпление. Както и да отстрани някои технически неточности.

Прокурорът по делото отбеляза пред БТА, че най-вероятно ще протестира определението на съда, но първо трябва да се запознае подробно с мотивите.

Лазаров каза по време на разпоредителното заседание, че обвинителният акт е "хаос" и "скачане от тема в тема". По думите му в обвинението срещу него са му вменени задължение и функции, които той не е имал като председател на АПИ - за сключване на договори и възлагане на обществени поръчки, което било от правомощията на Управителния съвет на агенцията.