Бившият генерален директор на "Лукойл" Валентин Златев беше близо два часа в сградата на Софийската градска прокуратура и потвърди, че е дал показания по разследването "Барселонагейт".

След края на разпита си Златев бе лаконичен в отговорите си на журналистически въпроси и посочи, че законът не му позволява да изнася повече информация.

Попитан дали негов служител е купил въпросната къща в Барселона, която е предмет на разследването, Златев препоръча да не се вярва на слухове. Същия отговор даде на въпроса дали с негови пари е закупен въпросният недвижим имот.

Валентин Златев заяви, че досега не е бил викан в прокуратурата и за първи път дава показания по това разследване.

Бившият шеф на "Лукойл България" беше призован на разпит във връзка с делото "Барселонагейт", тъй като малко след избухването на скандала къща в испанския град е продадена на местен бизнесмен, но основен акционер в дружеството продавач е служител на Златев.

Малко преди него в прокуратурата се яви и бившият фотомодел Ивайла Бакалова, която посочи, че "знае достатъчно" за случая.

Вчера прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов, тъй като е събрала достатъчно доказателства за извършено престъпление от бившия министър-председател - пране на пари.

Според обвинението лидерът на ГЕРБ е предоставил на трети лица, средства, придобити в резултат на извършено престъпление, за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина.

По делото "Барселонагейт" се разследва пране на пари, с които е закупена къща в каталунската столица, оценена на 4 млн. евро. Тя бе обитавана от моделката Борислава Йовчева и нейното дете. Медийни публикации свързват Бойко Борисов с жената и детето. Лидерът на ГЕРБ многократно е отричал и двете. По разследването се проверяват пари, които бащата на Йовчева получавал от офшорки. В последните седмици по делото бяха разпитани самият Борисов и бизнесментът Александър Сталийски.