Съдебно жури в Бостън, щата Масачузетс, призна за виновен днес руския бизнесмен Владислав Клюшин по обвинения, че той и други лица с връзки с Кремъл са спечелили десетки милиони долари чрез хакване на американски компютърни системи и кражба на данни на множество компании, които са използвали за търговия с ценни книжа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Четирийсет и две годишният бизнесмен е признат за виновен в престъпен заговор, компютърни измами и измами с ценни книжа, като по тези обвинения го заплашва присъда от над 40 години затвор, посочва ТАСС.

Клюшин, който е ръководил базираната в Москва компютърна компания "М-13", свързана с руското правителство, беше арестуван през 2021 г. в Швейцария след пристигането си там с частен самолет за почивка в ски курорт и екстрадиран в САЩ. Четирима негови съучастници, сред които и офицерът от руското военно разузнаване Иван Ермаков, който е обвинен и в намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., остават на свобода.

Произнасянето на присъдата срещу Клюшин е насрочено за 4 май, отбелязва ТАСС, цитирайки адвоката му Максим Немцов.

Защитата на бизнесмена обяви, че ще обжалва присъдата. "Много сме разочаровани, но уважаваме решението на съдебното жури. Планираме да обжалваме по няколко от обвиненията", посочи адвокатът Немцов.

Редица американски медии, цитиращи собствени източници, съобщиха, че Клюшин може да разполага с информация за разследване на твърденията за руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., отбелязва ТАСС.