87 000 лв. е декларирал пред Сметната палата Лютви Местан през 2017 г., когато за последен път беше депутат. Съпругата му Ширин пък е имала на влог 50 000 лв. Семейството има още апартамент и гараж в Кърджали за 86 000 лв., както и къща с двор и гараж в Момчилград за 30 000 лв. Във времето назад е декларирал и ниви в региона.

Това показва справка на в. "24 часа", след като вчера съдът в Кърджали отмени наложената на лидера на ДОСТ парична гаранция от 10 000 лв. заради катастрофата с него, при която загина бебе.

Оказа се, че адвокатът му е протестирал срещу гаранцията и съдиите са приели това искане с мотива, че прокуратурата не е посочила имущественото положение на Местан и не е ясно колко пари има. Така той остана без мярка за неотклонение. В сила са само забраната да напуска страната и отнемането на шофьорската му книжка, които му бяха наложени, след като получи обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на момиченцето.

"С това на практика Местан е останал без каквато и да било мярка за неотклонение. Това, което прави в момента окръжната прокуратура в Кърджали, е спешно да събере доказателства за имотното му състояние, какви недвижими имоти притежава, какви са неговите доходи и какви коли притежава", коментира говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя подчерта, че лидерът на ДОСТ не може да остане без мярка за неотклонение.

"Прокуратурата предостави доказателства, но явно те не са били достатъчни. За 24 ч. няма как да съберем всичко. Само автомобилът, с който се е движил Местан, според вас колко струва?", попита Арнаудова, имайки предвид неговия "Фолксваген Файетон".

Тя допусна, че е възможно колегите ѝ в Кърджали да поискат от съда същата мярка за политика.

 Самият Лютви Местан вече заяви, че няма вина за катастрофата и единственият начин да не се е случила било той да не е там.