Бургаският окръжен съд даде условна присъда от 3 години и 6 месеца "лишаване от свобода" на 30-годишния Бейхан Байрамов, който преди 3 години блъсна 24-годишната Вилиана Благоева на пешеходна пътека на пътя между Слънчев бряг и Свети Влас. След 25-дневна борба за живот в бургаската болница, младата жена издъхна.

Тъй като шофьорът се призна за виновен, делото бе гледано по реда на съкратеното съдебно следствие. Затова и условната присъда на Байрамов бе намалена с една трета - на 2 години и 4 месеца "лишаване от свобода" с 4-годишен изпитателен срок, съобщиха от съда.

Магистратите лишиха подсъдимия и от правото да управлява моторно превозно средство за срок от 3 години.

Майката на починалата Вилиана - Румяна Благоева бе конституирана като частен обвинител, без претенции за парично обезщетение от страна на подсъдимия.

Тежкият инцидент стана на 2 август 2015 г. в в зоната на кръстовището, намиращо се между комплекс "Бътерфлай" и комплекс "Лайфстайл 1". 24-годишната Вилиана, която е от Златоград, но работела като администратор в хотел в Слънчев бряг, отивала на плаж. Младата жена пресичала по пешеходната пътека, когато била пометена от микробуса, шофиран от Бейхан Байрамов.

Въпреки усилията на бургаските лекари, Вилиана издъхнала на 26.08.2015 г. вследствие на тежка гръбначно - мозъчна травма.

Пред съда Байрамов каза, че осъзнава стореното и желае да понесе вината си. Той поиска от съда да вземе справедливо решение.

Близките на загиналата млада жена обаче са в шок от присъдата.

"Детето ми си отиде. Беше толкова интелигентно, знаеше 4 езика. Затова ли съм ги изгледала тези деца? Искам справедлива присъда! Какво значи, че се е разкаял и съжалявал, та аз за пръв път го виждам. Полицаите ми казаха, че я е влачел 7 м. Гръбначният й стълб е бил смлян", през сълзи промълви майката Румяна, цитирана от "Флагман". 

Присъдата на Окръжен съд - Бургас може да бъде обжалвана или протестирана пред Апелативен съд - Бургас в 15-дневен срок.