Проруските сепаратистки власти в Източна Украйна обявиха вчера, че осъждат на 15 години затвор за "екстремизъм" и "шпионаж" в полза на Киев украински журналист, сътрудничил на редица украински медии и по-специално на американска медия, предават БТА и Франс прес.

Тридесетгодишният Станислав Асейев е работил като журналист на свободна практика за Радио Свободна Европа/Радио Свобода, финансирано от САЩ и за редица украински издания. Радио Свободна Европа/Радио Свобода веднага осъди присъдата, наложена на журналиста и поиска незабавното му освобождаване.

Асейев изчезна през 2017 г., докато правеше репортаж в самопровъзгласилата се Донецка народна република. След няколко седмици на мълчание сепаратистките власти там съобщиха, че той е бил арестуван. Вчера властите съобщиха, че присъдата на журналиста е била произнесена още в края на август. Те не уточниха защо съобщават за това чак сега. Освен 15-те години затвор, на Асейев се забранява да упражнява журналистическа професия в продължение на две години и половина.

Според властите на самопровъзгласилата се република Асейев предавал на украинските служби за сигурност информации за местоположението на сепаратистките милиции.